Érdekességek, információk

Fajtajellemzők

Eredete:

A brit rövidszőrű macskafajta Nagy-Britanniából származik. Az 1880-as években alakult ki a közönséges házimacskákból ez a pihe-puha szőrgombóc.

Jellemvonásai:

A brit rövidszőrű külsejét erős, zömök testalkat, gömbölyű fej, széles mellkas, nagy szemek, távol ülő fülek jellemzik. A farkuk és fülük vége (csúcsa) lekerekített és a mancsaik is. Szőrzetük rövid, sűrű és tömött.

Jelleme:

A brit rövidszőrű macska nyugodt és kiegyensúlyozott természetű, barátságos és szelíd, ezért ideális cica kisgyermekes családokban.

Ezen fajta növekedése sokkal lassúbb, mint másoké, és csak 2 éves korukra, vagy azután érik el teljes nagyságukat. Egy átlagos kandúr súlya 7-8 kg, míg a nőstények 4-6 kg-ot nyomnak. Élettartamuk 14-20 év.

Ápolása:

A brit rövidszőrű könnyen gondozható. Nem igényelnek fürdetést, viszont időnként a szőrzetét át kell fésülni macskafésűvel.

Etetés

Mint minden macskaféle, a Brit rövidszőrű is kizárólagos ragadozó, vagyis pl. a kutyákkal ellentétben csak az állati eredetű táplálékot tudja megemészteni. Az esetleges növényi eredetű élelem fogyasztása nem okoz problémát, de a macska helyes táplálásához szükségtelen, így tehát kerülendő.

Mit NEM kaphat?

Tehéntej, egyéb tejfélék: A macskák fejlődéséhez csak kölyök korban szükséges az anyatej, a későbbiek során a tejcukor lebontásához szükséges enzim termelődése csökken, így a tej fogyasztása a laktózérzékeny emberekhez hasonló tüneteket válthat ki, mint pl. bélgörcs, heveny hasmenés, mely nagyon hamar kiszáradáshoz vezethet. Tehéntejet tehát semmiképpen ne adjunk a cicánknak, ha mindenképpen szeretnénk neki tejet adni (ami egyébként szükségtelen), akkor válasszuk az állateledel boltokban kapható macskatejet.
Nyers húsok: A macskák nyers húsokkal való etetése nem javasolt, mivel a nyers hús komoly fertőzések forrása lehet. Ne adjunk a cicánk sertéshúst semmilyen formában. Csirke vagy más szárnyas húsát hőkezelve (főzve vagy sütve), fűszerezés nélkül adhatjuk kedvencünknek, de vigyázzunk a csontokkal. A nagy mennyiségű csont szorulást okozhat, illetve a szárnyasok csontjai rágás közben szilánkosan törnek, amik megakadhatnak a cicák torkában, fulladást okozva. Annak ellenére, hogy a macska húsevő, nem igaz, hogy kizárólag húsra van szüksége. A csak húson tartott állatnál – a színhús alacsony jód- és kalciumtartalma miatt – visszafordíthatatlan csontdeformációt okozó vitaminhiány alakul ki. A szabadon élő macska is mindenestül megeszi a zsákmányt – a belsőségekkel és a bélben megmaradt növényi eredetű anyagokkal együtt.
Házikoszt: A házikoszt, a vasárnapi ebédből megmaradt ételek nem alkalmasak semmilyen állat táplálására! Az ember számára megfelelő étel nem tartalmazza a cicák számára szükséges tápanyagokat, így ezek fogyasztása hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Kerüljük tehát a cicáink házikoszttal való etetését.

Mivel etessük?

Száraztáp: A macskák számára kifejlesztett száraztápok teljes értékü eledelek, ezek mellé más ételt nem kell cicánknak adni. Fontos, hogy mindenképpen jó minőségű, magas hústartalmú és kifejezetten macskák számára készült, a megfelelő életszakaszához igazodó tápot adjuk kedvencünknek. A macskáknak szüksége van több olyan ásványi anyagra, nyomelemre, amit a szervezetük nem képes előállítani (taurin, A-Vitamin, stb.), ezek a macskatápokban megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre. Ha a cicánk nem küzd túlsúllyal, elhízással, a száraztáp egész nap kint lehet előtte.
Nedves tápok – konzervek, alutasakos eledelek: A nedves eledelek is általában teljes értékű eledelek, így a száraztápnál leírtak nagy többsége igaz ezekre is. Egy fontos különbség van: a nedves eledelekből csak annyit adjuk a cicánknak, amennyit egyszerre megeszik, ne hagyjuk előtte sem az eledelt, sem az üres tálat! A nedves eledelben, vagy az otthagyott tálban olyan baktériumok szaporodhatnak el, amik akár betegségeket is okozhatnak, ezért a tálat mindig mossul el közvetlenül az etetés után.

Abban az esetben, ha olyan eledelt adunk rendszeresen a cicánknak, ami nincs előtte egész nap (nedves eledel, jutalomfalat, stb.), jól gondoljuk át, hogy milyen időpontot választunk az etetésre. Kézenfekvő lehet, hogy reggel, ébredés után ennivalóval kínáljuk kedvencünket, így “lefoglalja” magát, amíg mi készülődünk, illetve reggelizünk, azonban vegyük figyelembe, hogy a macskáknak nincsenek munkanapok és hétvégék. Ha reggeli étkezéshez szoktatjuk, hétvégén is követelni fogja az eledelt a megszokott időben, és garantáltan el fogja érni a célját, akkor is, ha mi még pihenni szeretnénk. Éppen ezért tanácsosabb a napi rendszeres étkezés időpontjának egy olyan (jellemzően délutáni) időpontot választani, amikor nem okoz problémat sem hétköznap, sem hétvégén a cicánknak ugyanabban az időben enni adni.

A macskák nagyon válogatós, makacs állatok, ha egy táp nem ízlik – más állatokkal ellentétben – képesek éhezni is. Ha valamit nem hajlandó megenni, akkor a döntése mellett mindenáron kitart. Ha a gazdi nem teljesíti akarát, akár annyira felhúzhatja magát, hogy minden ételt elutasít. Fontos tehát hogy a cicát kölyök korában hozzászoktassuk azokhoz az eledelekhez, amit a későbbiekben is szándékozunk neki adni. Ha később valamilyen okból lecserélni vagyunk kénytelenek a megszokott eledelét, akkor nagyon lassan, fokozatosan, 1-2 hét alatt mindig egyre többet keverve az új tápból a régibe próbáljuk átszoktatni.

Mivel itassuk?

Fontos tudni, hogy a macskák nagyon válogatósak a vízzel is: csak friss, tiszta, szagtalan vizet fogadnak el, ezért fontos a vizük rendszeres cseréje, itatós tálkájuk tisztán tartása. A vizet legalább naponta egyszer cseréljük. Ha a csapvizet elutasítja, akkor ásványvíz helyett macskavizet adjunk neki. A száraztáp mellé fontos a megfelelő folyadékbevitel, mivel az eledelből nem jut elég folyadékhoz. Ha azt tapasztaljuk, hogy a cicánk nem iszik eleget, próbáljuk meg a tápját beáztatni, vagy nedves eledelt adni neki, így biztosítva a számára szükséges folyadékbevitelt.

Hírek

A facebookon is ott vagyunk

A facebookon a gazdira talált cicánkról is megtalálhatóak a friss vidoók képek.   https://www.facebook.com/frucatcattery